Săptămâna Europeană a Mobilităţii

oms

Anual, în perioada 16 – 22 septembrie  se desfăşoară Campania „Săptămâna Europeană a Mobilităţii”, conform Calendarului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Săptămâna europeană a mobilităţii 2014 are scopul de a reevalua modul în care privim spaţiul urban. Sloganul din acest an este “Străzile noastre, alegerea noastră” şi încurajează oamenii din întreaga Europă pentru a crea tipul de oraş în care vor să trăiască. La nivel global, există o tendinţă în creştere de a “recupera” zonele urbane. Astfel, locurile de parcare pot fi transformate în mini-parcuri, iar străzile din beton pot fi folosite pentru activităţi comunitare. Pe scurt, în acest an este vorba de realocarea şi reproiectarea străzilor şi spaţiilor publice în favoarea persoanelor.

Nevoile bicicliştilor şi pietonilor au fost de multe ori marginalizate. De la oraş la oraş, fiecare dintre noi este afectat de modul în care folosim spaţiul şi tipul de transport ales. Împreună, autorităţile locale şi cetăţenii pot proiecta oraşe care pun oamenii pe primul loc.

Oamenii din întreaga lume celebrează Săptămâna Europeană a Mobilităţii prin organizarea a numeroase festivităţi, activităţi sportive, evenimente, concerte sau alte activităţi.

Cetăţenii sunt încurajaţi ca în loc să se urce la volanul propriei maşini, să aleagă varianta autobuzului, a tramvaiului, a metroului, a bicicletei sau, de ce nu, a mersului pe jos. Dacă folosesc transportul public câştigă de două ori: o dată pentru că fac economie la bani şi la carburanţi şi a doua oară pentru că produc mai puţină poluare decât dacă ar fi la volanul propriei maşini.

OMS încearcă să tragă astfel un semnal de alarmă privind faptul că viaţa sedentară determină creşterea riscului pentru bolile cardio-vasculare, HTA, diabet zaharat tip 2 şi obezitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>