Euro a atins minimul istoric al ultimilor 11 ani, în raport cu dolarul

RegioNews

Întreaga lume este atentă la fluctuațiile de pe piața valutară după ce Euro a atins vineri cea mai mică valoare în raport cu moneda americană, pentru ultimii 11 ani.Analistul economic independent Dan Miclovan a explicat pentru RegioNews.ro atât cauzele acestei scăderi, cât și ceea ce ar putea urma pe piața valutară.

În opinia lui Dan Miclovan, sunt mai mulți factori care produc acum fluctuații pe piața valutară internațională între euro și dolar. Primul ar fi anunțul făcut de Banca Central Europeană, privind adoptarea unor măsuri de relaxare cantitativă privind euro. Un altul ar fi scăderea încrederii la nivel internațional în moneda europeană din cauza tensiunilor din unele state europene. Al treilea factor ar fi pericolul izbucnirii unor conflicte la granițele Uniunii Europene. Cele mai mari șanse de câștig din această “tulburare a apelor” pare să o aibă dolarul american, mai ales că Rezerva Federală Americană intenționează să majoreze dobânzile, făcând depozitele bancare în dolari mult mai atractive decât în celelalte monede. Astfel, s-ar putea ajunge la un anumit moment la inversarea parității euro/dolar, fapt ce s-a mai întâmplat în anul 2002, însă în favoarea euro.

Euro provine din fosta monedă europeană ecu, care a fost introdusă în mod artificial în anul 1978. Moneda euro a fost introdusă în circulație în anul 1999 ca monedă de cont, iar în 2002 ca monedă fizică, înlocuind monedele a 12 state europene.

Regionews.ro

Foto: Regionews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>